Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymywać informacje z naszego serwisu.

 
10.04.2013 - Promocja książki "Opolszczyzna w wielu smakach" ks. prof. Andrzeja Hanicha

Dnia 10 kwietnia 2013 roku w Muzeum w Nysie odbyło się spotkanie, w czasie którego miała miejsce promocja książki "Opolszczyzna w wielu smakach. Skarby dziedzictwa kulinarnego". 2200 przepisów zebrał od mieszkańców Opolszczyzny i spisał ks. prof. Andrzej Hanich, historyk Śląska. Zdaniem autora kuchnia opolska to dziś tygiel smaków stworzony przez Ślązaków, kresowian i opolan - podróżujących czy migrujących za pracą.

Jak powiedział ks. prof. dr hab. Andrzej Hanich, proboszcz w Prószkowie pod Opolem, każdy z 2200 przepisów, które znalazły się w książce kucharskiej, polecili wymienieni z imienia i nazwiska oraz miejsca zamieszkania opolanie.


FotoFotoFoto
FotoFotoFoto

Aktualności

Eksponat miesiąca - M. Wresc wg Rafaela, „Święty Jan Chrzciciel na pustyni” (XIX w.)


 

Zapraszamy do Kamieńca

 
Podstrony:  1  2  3 
 

 


48-300 Nysa
ul. Biskupa Jarosława 11

tel. 77 435 50 10, 77 433 20 83
e-mail: info@muzeum.nysa.pl




Witryna wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celach sesyjnych oraz statystycznych.
Więcej informacji w polityce prywatności.

          

 Realizacja: new4mat.com Sp. z o.o.
ADMINISTRACJA